Als vervolg van onze post van afgelopen week is hier een deel 2 van weetjes over kerstmis. Er valt namelijk veel meer te vertellen over kerstmis! Wist je bijvoorbeeld al dat kerstmis ooit verboden was?

Verboden kerst
Het is ooit zo geweest! Dit gebeurde in de 17e eeuw, toen Oliver Cromwell kerstmis voor maar liefst 13 jaar liet verbannen. Tegenwoordig is kerstmis veel populairder en is er zelfs een kerstman nodig om de cadeautjes naar alle huizen te transporteren.

Snelle kerstman
Nu hebben onderzoekers berekend dat de man in het rode pak maar liefst 822 huizen per seconde zou moeten bezoeken op kerstavond om al deze cadeaus te bezorgen. Hij zou dus 1046 km/s moeten reizen, oftewel 3000 keer de snelheid van het licht. Een behoorlijk snelle, oude man, dus!

Dure kerstkaart
Gelukkig hoeft hij de kerstkaarten er niet óók nog bij te bezorgen. Hiervan werd de eerste commerciële kerstkaart in 1843 gemaakt. Je kunt hierop een familie zien die wijn drinkt aan tafel. Deze kaart is nu erg veel waard. Zo werd er onlangs één verkocht voor maar liefst 10.000 euro.