De kerstkaart kent een al lange traditie, die ons terugbrengt naar de middeleeuwen. Kerstkaarten Weblog duikt de geschiedenis in en vertelt je alles over de historie van de kerstkaart.

Kerstkaarten in de Middeleeuwen
In het Middeleeuwse Europa zagen we de allereerste ‘kerstkaarten’, alhoewel dit voornamelijk houtsnijwerken waren. Het waren echter houtsnijwerken met een kerstboodschap erop. Voor de rest bestonden deze creaties uit afbeeldingen van religieuze kersttaferelen. Ze werden in hogere kringen verspreid.

Eerste kerstkaart
De eerste kerstkaart zoals we die vandaag de dag kennen, werd echter gemaakt in november 1843. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte deze voor Sir Henry Cole. Deze man was erg drukbezet en besloot om zijn familie met de kerstdagen een kaartje te sturen in plaats van een lange brief. Zo bespaarde hij op tijd. Op de voorkant kun je een gezin zien dat kerstmis viert. Hij had er zelf opgeschreven: “A Merry Christmas and a Happy New Year to You”. Het kaartje werd 1000 keer afgedrukt op karton en met de hand ingekleurd. Helaas werd het geen groot succes.

Doorbraak van de kerstkaart
Het zou nog enkele decennia duren voordat men massaal begon met het versturen van kerstkaartjes. Het was de Duitse drukker Louis Prang die massaal kerstkaarten ging drukken in de Verenigde Staten in 1875. Grappig was dat de eerste kerstkaarten niet erg Christelijk geïnspireerd waren. Op de voorkant zag je vaak afbeeldingen van eten, drinken, dansen, het spelen van spelletjes en bijvoorbeeld landschappen en schaatsen.

Vandaag de dag: zelf kerstkaarten ontwerpen
Waar men vroeger kerstkaarten in de winkel kocht, kun je tegenwoordig je eigen kerstkaarten gemakkelijk zelf ontwerpen. Dit doe je op internet en het is even goed betaalbaar als het kopen van een kaartje in de winkel.