Een nieuw hoofdstuk in de kerstkaartenwereld is aangebroken: kaarten die geluk brengen. Er is een actie opgezet: ‘Kaarten Met Geluk’, waarbij wenskaarten met de leuze “Obama for president” de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama het Witte Huis in moeten helpen. Ook verkoopt de organisatie kerst- en oud en nieuw-gelukskaarten, waarmee je vrienden en familie een gelukkige kerst of nieuwjaar kunt bezorgen. Hoe gaat dat nou in zijn werk, zo’n gelukskaart?

ObamaobamaHarald van Reenen is naast Obama-steuner de initiatiefnemer van deze actie. In de Leeuwarder Courant legt hij uit hoe de kaarten (links) Obama geluk kunnen brengen. “Je houdt de circel op de kaart een paar tellen vast, terwijl je denkt aan het geluk dat je toewenst aan degene die je de kaart toestuurt. En dan kijken wat er gebeurt.” In dit geval zou Obama dus meer kans bij de verkiezingen moeten krijgen, omdat hij geluk gestuurd heeft gekregen. Dan is het natuurlijk maar de vraag of Obama de kaarten ook daadwerkelijk onder ogen krijgt.

kerstkaart gelukHiernaast is het mogelijk om kerstkaarten te versturen die je vrienden of familie geluk bezorgen. Zo kun je ze een gelukkig nieuwjaar bezorgen in plaats van wensen. Het versturen van gelukskerstkaarten (links) werkt, volgens Harald van Reenen.

Het klinkt allemaal wel een beetje zweverig. Ookal geeft van Reenen op zijn website instructies over hoe je de kaarten moet gebruiken, toch blijf ik met vragen zitten. Waarom zou een kaart iemand daadwerkelijk geluk kunnen bezorgen? Volgens van Reenen moet je erin geloven, en zoals hij in de Leeuwarder Courant zegt: “entree bij Jomanda is duurder.”