Ieder land heeft zijn eigen kenmerken. Zo ook met kerstmis! Zo wordt kerstmis overal ter wereld weer anders gevierd. Kerstkaarten Weblog ging op onderzoek uit naar de kerstmaaltijd wereldwijd.

1

Haring en bier
Eten we in Nederland vaak konijn met kerstmis of gourmetten we graag? In veel andere landen gaat dat er heen anders aan toe! In Congo wordt er kip gegeten. Kip is een erg populaire maaltijd in Afrika. Het is dan ook geen wonder dat dit hier wordt gegeten. Gaan we naar een typisch zee-land, dan kom je weer typische zee-gerechten met kerst tegen. In Denemarken eten ze namelijk gemarineerde haring met kerstmis. En wat drinken ze erbij? Juist: bier.

Radiogroet en rijstepap
In Ijsland is het kerstmaal zo belangrijk dat ze om 6 uur ’s avonds op de radio iedereen smakelijk eten wensen. Heel Ijsland gaat vervolgens om 6 uur al beginnen aan de maaltijd. Er wordt rijstepap met kaneel genuttigd. In één van de bordjes zit een boon verstopt. Wie die vindt, krijgt een extra cadeau!

Kalkoen of gans?
In Engelstalige landen als de Verenigde Staten, Engeland en Australië wordt er kalkoen gegeten. Dit is natuurlijk het meest bekende kerstgerecht. Veel landen leiden hier als het ware weer eend maaltijd van af. Scandinaviërs eten bijvoorbeeld geen kalkoen, maar een eend of gans. Italiërs eten dan weer liever vis, net als de Denemarkers.

Overal anders
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waar het in de essentie om gaat is dat overal ter wereld de maaltijden met kerstmis anders zijn, maar dat iedereen het zelfde feest vier van verzoening en warmte. Dat is iets moois, ieder jaar weer!