Het duurt nog ongeveer twee maanden voordat Nederland massaal de kerstboom in de woonkamer zet en de kerstkaarten de deur uit doet, maar in de Intratuin lijkt het feest al begonnen. De kerstballen en kunstkerstbomen vallen al niet meer te ontlopen.

Intratuin 2006, witte afdelingHet lijkt een trend te worden: winkels beginnen steeds vroeger hun kerstaccesoires in de schappen te zetten. ,,In augustus arriveerden al de eerste containers kerstballen. Het magazijn loopt nu echt vol. We hebben de ruimte hard nodig”, vertelde Intratuin-medewerkster Janny van Leeuwen-Kroon onlangs in het AD.

Waar het inmiddels een bekend fenomeen is dat je in september al pepernoten voor Sinterklaas kunt kopen (met de tip ze niet te laten staan tot Sinterklaas daadwerkelijk is aangebroken), leek het tot nu toe onbekend dat de Intratuin haar kerstinkopen al in Augustus doet.

Sommigen vinden het jammer dat kerstmis tegenwoordig twee maanden eerder begint. Kerstmis lijkt puur op consumptie gericht. ,,We hebben zeven parttime medewerkers aangenomen voor de komende maanden. Iedereen zal keihard moeten werken”, vertelt van Leeuwen-Kroon over de Intratuin. 2 November vindt namelijk de eerste koopzondag plaats en is het de bedoeling dat de winkel dan volledig ‘kerstproof’ is.

Hier tegenover staat echter dat de kerstinkopen zo wat gespreid worden en dus niet iedereen op dezelfde dag inkopen voor kerst gaat doen. Waar de één er voor kiest begin november al kerstattributen in te slaan, zal de ander het liever twee weken voor kerst doen. Dan is het best begrijpelijk dat deze winkels al zo vroeg aan de kerstsferen toegeven. En ach, ‘Last Christmas’ van Wham! is ook in de zomer opgenomen en is toch elk jaar weer dé kerstplaat.