Het kan helaas niet altijd goed gaan in de kerstkaartenwereld. De één verstuurt zijn kaartje te laat, zodat deze pas in januari aankomt en de ander.. ontvangt zijn kaartje pas tien jaar later? Kan dat? Ja, het kan.
1

Flauwe grap?
Het gebeurde de familie Pervan uit de buurt van het Kroatische Zagreb bijvoorbeeld in 2003. Zij ontvingen een kerstkaart van een oude bekende. Het aparte was alleen dat deze bekende al overleden was. Daarom vermoedden de Pervan’s dat het om een flauwe grap zou moeten gaan.

Kaart uit 1993!
Niets was minder waar, want toen ze een eens goed keken naar de kaart viel ze op dat de kaart wel geschreven moest zijn toen deze bekende nog in leven was. Op de kaart stond namelijk geschreven: “zalig Kerstfeest, veel geluk en een goede gezondheid in 1994. Dat er vrede mag heersen in deze streek!”. Ook de postzegel bleek een stempel uit 1993 te hebben.

Mosterd na de maaltijd
De postdienst uit Kroatië had geen flauw idee hoe het kon dat de kerstkaart zo lang onderweg was geweest. Ze zullen het wel nooit weten, want zoiets is natuurlijk nooit te herhalen. Heel af en toe gebeuren dit soort dingen. En zo werd dan ook het begrip ‘mosterd na de maaltijd’ in de kerstkaartenwereld geïntroduceerd.