In Hoeksche Waard hebben de postbodes het in december altijd druk. Er gingen afgelopen jaar tussen 50.000 en 60.000 kerstkaarten de deur uit. Ze hebben er wat op gevonden: speciale kerstkaartpostbussen.

000De vrijwilligers van het Roparunteam Hoeksche Waard staan al in de startblokken om de vele kerstkaarten naar de ontvangers te brengen. Toch gaf het elke keer een drukte en een gestress als de kaarten in dezelfde brievenbus werden gegooid. Vaak kwamen kerstkaarten te laat aan.

Maar dat probleem lijkt voorbij te zijn. Sinds een tijdje zijn er een aantal speciale kerstkaartbrievenbussen. Wie zijn kerstkaart tussen 6 en 11 december om 4 uur in één van deze brievenbussen deponeert kan zichzelf er van verzekeren dat zijn kerstkaart uiterlijk 17 december op de mat van de ontvanger valt. Als je je kerstkaart vóór 18 december om 4 uur inlevert komen de kerstkaarten nog voor kerstmis aan.

kerstboom in de sneeuwDeze brievenbussen geven weinig problemen. ,,Zolang we dit doen, hebben we een te verwaarlozen aantal klachten gehad. Hooguit één of twee misschien in al die jaren,” zegt medewerker van der Giesen in het Rotterdams Dagblad.

Het kost wel een beetje extra geld. 25 cent per kerstkaart. De opbrengst gaat naar kankerpatiënten. Dat geld zou je dan in een aparte envelop bij je kerstkaart moeten doen. Ook kunnen bewoners van Hoeksche Waard niet van deze mogelijkheid gebruik maken als ze een kerstkaart willen versturen naar iemand van buiten de regio.

Het is dus een systeem met de nodige mankementen: het kost extra geld en je kunt het niet gebruiken voor kerstkaarten buiten de regio, maar al met al werkt het systeem, steun je een goed doel en is het over met het zogenaamde kerstkaarten-gestress in Hoeksche Waard. Zo hoort het, want tijdens kerstmis moet je niet stressen, dan moet je genieten!