Het versturen van kerstkaarten is een gebruik dat al ouder is dan je zou denken. Het brengt ons terug naar de Middeleeuwen. Lees hier meer over de historie van de kerstkaart.

Kerstgroet in de Middeleeuwen
We beginnen ons verhaal met de periode van de Middeleeuwen. In die tijd bracht men elkaar al een kerstgroet, al ging dit nog niet gepaard met een geschreven groet op een kaartje. In deze periode maakte men in Europa al houtsnijwerken voor elkaar. Op dergelijke houtsnijwerken stonden dan religieuze kersttaferelen afgebeeld.

Eerste kerstkaart
Het zou nog eeuwen duren totdat de kerstkaart in de vorm van een kaart doorbrak. Pas in de 19e eeuw ging men elkaar massaal kerstkaarten versturen. De eerste echte kerstkaart stamt uit 1843 en was afkomstig van de Britse tekenaar John Callcott. Je zag op deze kaart een gezin kerstmis vieren. En de alom bekende zin “A Merry Christmas and a Happy New Year to You” stond vertegenwoordigd op deze eerste kerstkaart ooit.

Verspreiding kerstkaarten
De hype waaide over naar de Verenigde Staten in 1875. Toen bedacht de van origine Duitse drukker Louis Prang hier dat je kerstkaarten ook massaal kunt produceren. Het werd een succes en de rest is natuurlijk geschiedenis. Het concept van elkaar een groet brengen met de kerstdagen is dus al eeuwenoud, de kerstkaart is een Brits idee en de verspreiding ervan kwam door de Amerikanen.