Ieder jaar is het in Groot-Brittannië weer spannend wie er met kerstmis op nummer 1 komt in de hitparade. Sinds X-factor wordt uitgezonden, organiseren ontevreden lobby’s ieder jaar een Facebookactie op een oud rocknummer op nummer 1 te krijgen, in plaats van een X-Factor-song. Dit jaar is dat Highway To Hell van AC/DC.

AC/DC
Kerstkaarten Weblog schreef hier twee jaar geleden al eens over, toen het team het probeerde met Smells Like Teen Spirit, dat uiteindelijk niet verder kwam dan de elfde positie van de charts. Het lukte in 2009 wel met het andere rocknummer Killing In The Name Of van Rage Against The Machine. Zou het AC/DC dit jaar lukken met Highway To Hell? Je kunt de actie ondersteunen met een like op Facebook.

Hallelujah
Er zijn nog meer lobby-acties geweest de afgelopen jaren. Dit schreven we in 2011 over een actie om een X-factorversie van hallelujah van nummer 1 te houden:

“Er zijn meer acties geweest tegen X Factor-kersthits in Groot-Brittannië de afgelopen jaren. Toen X Factor-winnares Alexandra Burke in 2008 met de Leonard Cohen-cover ‘Hallelujah’ op de proppen kwam, werd dit niet geliefd door de Cohen-fans, maar al helemaal niet door fans van Jeff Buckley, die het nummer bekend heeft gemaakt in de jaren ‘90.
De versie van Cohen kwam niet verder dan nummer 36 in de Britse top 40, maar Buckley’s versie behaalde maar liefst de tweede positie, net een plaatsje lager dan Burke.”

2010: stilte in Groot-Brittannië
In 2010 werd het in Great Britain stil, maar niet zonder bedoeling. Dit schreven we er in 2011 over:

“Twee jaar later, in 2010, werd een andere groep Facebook-lobbyisten geïnspireerd door het succes van Rage Against The Machine in 2009. Ook zij waren de X Factor-kersthits een beetje beu. Ze besloten om met een groep moderne artiesten onder de naam Cage Against The Machine een nummer te laten uitvoeren van de experimentele artiest John Cage. Het ging om het nummer ‘4″33’. Het opvallende aan dit nummer was, dat het lied voor de volledige 4 minuten en 33 seconden uit stilte bestond. Dat was voor de artiesten natuurlijk flink hun adem inhouden in de studio!
De ludieke actie kreeg zelfs in Nederland een staartje. Pianist Reinbert de Leeuw voerde het stuk integraal uit in De Wereld Draait Door. Helaas voor de Britse lobbygroep bleef de ruime 4 minuten stilte steken op nummer 21 in de UK Singles Chart.”

Afbeelding is afkomstig van de Facebook-pagina van de Britse lobbyisten.