In Nederland sturen we de laatste jaren zo’n 115 miljoen kerstkaarten per jaar via de post. Daarmee blijft deze oude traditie nog helemaal in. Uit Brits onderzoek van de Royal Mail uit 2015 blijkt dat 75% van de Britten nog steeds de voorkeur geeft aan een kaartje op de deurmat. Ook valt het op dat de kaarten steeds persoonlijker worden met eigen foto’s en teksten. Ben je benieuwd naar de trends van 2016? Trek je foute kersttrui maar vast aan en kijk welke trend jou het meest inspireert.

Trend 1: Persoonlijke kerstkaarten

We versturen nu minder kaarten dan vroeger, maar besteden hier wel meer aandacht aan. Persoonlijke kerstkaarten zijn dé trend van 2016. Inmiddels zoekt 1 op de 3 mensen hoe ze zelf kerstkaarten kunnen maken. Deze kan je zelf in elkaar knutselen aan de keukentafel, of je ontwerpt je eigen kaart online. Vooral gezinnen met jonge kinderen kiezen steeds vaker voor een fotokaart. Daarmee maak je je kaart nog leuker voor familie en vrienden.

Trend 2: Een tintje oranje

Dit jaar zijn er twee duidelijke kleurtrends zichtbaar. In de eerste kleurtrend zien we lichte variaties op de klassieke kerstkleuren rood, groen, goud en wit. Zo zijn kerstkaarten met de kleurcombinatie lichtgroen en dieprood nu populair. Verder zie je veel warme kleuren terugkomen op de kerstkaarten, zoals combinaties van beige, koper en goud tegen een witte achtergrond. De tweede kleurtrend is de opkomst van oranje in kerstkaarten. Naast de klassieke rood-wit-gestreepte snoepstokjes vervangt een licht- tot dieporanje kleur steeds vaker de harde rode kleur die al jaren was gebruikt.

Trend 3: Minimalistische kerstkaarten

Een andere duidelijke trend in het design van kerstkaarten is het minimalisme. Dat zie je terug in de gestileerde geografische vormen. Populaire onderwerpen voor minimalistische kaarten zijn een kerstboom, kerstbal, rendier, kerstster en sneeuwvlokken. Om het minimalisme kracht bij te zetten, wordt er vaak gebruik gemaakt van maximaal 2 tot 3 kleuren. Ook zie je steeds meer kaarten zonder afbeeldingen, met alleen een tekst of een quote. Deze trend zagen we een tijd terug al in woonkamers opduiken met bordjes zoals ‘home’ en ‘family’. Kies je een van deze kaarten? Dan past het fantastisch in het interieur van ieder modern huishouden.

Trend 4: Kerstkaarten met quotes

Aansluitend op de derde trend voor minimalistische kerstkaarten, zijn kerstkaarten met quotes helemaal terug. Meestal bestaat de kaart uitsluitend uit mooi opgemaakte tekst. Dat kan een zin zijn zoals ‘Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’, maar ook wordclouds zijn heel populair. Hierin zie je allerlei kerstgerelateerde woorden, zoals Christmas, wonder, joy, peace. De teksten zijn mooi en stijlvol opgemaakt. Ook kan je natuurlijk je eigen kaart maken waarin je jouw quote schrijft of iemand citeert. Kies voor een leuk citaat bijvoorbeeld uit:

– Uitspraken van bekende mensen, zoals Einstein of Martin Luther King;
– Songteksten
– Quotes uit jouw favoriete boek
– Regels uit je favoriete gedicht

Welke trend spreekt jou het meeste aan?