Eigenlijk hoort er bij het echte kerstplaatje een witte kerst. Als het sneeuwt lijkt de kerst voltooid. Toch is er niet vaak een witte kerst in Nederland.

1
Laat het ook deze kerst sneeuwen! Foto door fotograaf Psy Guy, van wikipedia.

I’m dreaming of a white christmas..
..maar die is er bijna nooit! In 2009 beleefde Nederland voor het eerst in 30 jaar een officiële witte kerst. We spreken van een witte kerst als er twee dagen continu sneeuw ligt in De Bilt, waar het KNMI zijn hoofdkwartier heeft. Als er dus geen officiële witte kerst is, dan kan het alsnog een witte kerst zijn bij jou thuis. Sinds 1906 is dit fenomeen nog maar zes (!) keer voorgekomen.

En dat verwacht je niet, omdat het in de films altijd sneeuwt op kerstmis. We zouden er graag wat aan willen doen, maar het leuke aan kerst in Nederland is misschien juist wel dat het altijd zo spannend is of het weer gaat sneeuwen of niet.

Nog een witte kerst!
Afgelopen jaar (2010) was er ook te spreken van een witte kerst. Dat is opvallend: twee witte kersten achter elkaar. Zou het wat met de klimaatverandering te maken hebben? Dat is natuurlijk niet zeker. Wel is zeker dat er tot 2009 en 2010 sinds het begin van de metingen in 1906 nog nooit twee dagen achter elkaar continu sneeuw heeft gelegen in De Belt.

En in 2011 dan?
Of we dit jaar dan ook weer een witte kerst krijgen is weer de aloude, spannende vraag. Door de klimaatverandering (als het hierdoor komt) zou het natuurlijk kunnen, maar we raden je aan de website van het KNMI goed in de gaten te houden voor de voorpret met sneeuw!