De kruidige peperkoekjes horen echt bij het kerstfeest. Je kunt ze bakken in leuke vormpjes en de kerstboom ermee behangen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon opeten!

Ze zijn ooit naar Europa gebracht door de kruisvaarders aan het einde van de achttiende eeuw, maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en ook vandaag de dag nog genieten veel mensen van deze kerstlekkernijen. Hieronder hebben we een heerlijk peperkoekjesrecept geplaatst:

peperkoekjes.jpgIngrediënten:
50 gram boter
75 gram lichtbruine suiker
170 gram donkere stroop
550 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel kaneel
½ theelepel gemalen gember
½ theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel zout
55 milliliter water
glazuur:
poedersuiker
water
voedselkleurstof

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180°C en vet de bakplaten in. Klop de boter en bruine suiker schuimig. Klop de stroop erdoor. Voeg bloem, bakpoeder, kaneel, gember, nootmuskaat en zout bij elkaar. Voeg de droge bestanddelen steeds met ongeveer 2 eetlepels tegelijk toe aan het boter-suikermengsel met het water en meng alles goed door elkaar. Rol het deeg uit tot een 5 millimeter dikke plak en snijd er vormen uit. Pak deze voorzichtig op met een spatel en leg ze op de ingevette bakplaten. Versier de koekjes eventueel met rozijnen, stukjes gedroogd fruit, noten of kleine snoepjes. Bak ze 5 minuten en kijk of ze gaar zijn. Als het deeg terugveert nadat je het voorzichtig hebt ingedrukt, is het gaar; als dat niet het geval is, bak je het nog een paar minuten tot het wel terugveert. Leg de koekjes op een rooster en laat ze afkoelen, glazuur ze daarna eventueel. Vermeng voor het glazuur de poedersuiker, een paar druppels water en de kleurstof tot er een pasta ontstaat; verwerk het glazuur met een klein penseel.

Tip voor als je de koekjes als kerstboomversiering wil gebruiken:
Voordat je de koekjes bakt, steek je gaatjes in de bovenkant om er later een lint doorheen te halen of je bakt het lint gewoon mee in de koekjes. Om een gaatje te maken breek je de bovenkant van houten lucifers af en prik je de overgebleven delen in de bovenkant van de koekjes; laat de stokjes zitten tot de koekjes zijn gebakken. Als ze afgekoeld maar nog niet hard zijn, verwijder je de stokjes.

voor meer lekkere recepten kun je kijken op: www.vegetarisme.nl