Een witte kerst: wie hoopt het niet? Maar hoe realistisch is het eigenlijk? Kerstkaarten weblog geeft u een realistische kijk op de kans op een witte kerst.

kerst witEn die kans is niet erg groot: 6%, zoals u hierboven al las. Ten eerste stellen we vast wat een witte kerst nou eigenlijk is. Het moet namelijk beide kerstdagen gesneeuwd hebben. Alleen eerste kerstdag sneeuw is in dit geval dus geen witte kerst, volgens het KNMI. Natuurlijk is een witte kerst per deel van het land verschillend.

De laatste witte kerst in Nederland is inmiddels al bijna 30 jaar geleden. In 1981 was de laatste officiële witte kerst. in het midden van het land was de winter- snow (hey ho)sneeuw blijven liggen, zodat er 20 centimeter sneeuw lag, terwijl Limburg en Brabant het met een paar centimeter moesten doen. De witte kerst daarvoor was 1964.

Dit betekent dus dat het erg lang geleden is dat de laatste witte kerst in Nederland plaats vond. Jammer is het wel. Zou de witte kerst ooit nog terugkomen? Met de huidige klimaatverandering lijkt die kans klein. En die klimaatverandering is weer ontstaan doordat de mensen teveel stroom sneeuwpopjeverbruiken. Doordat u en ik het lichtknopje te lang laten aanstaan is de kans op een witte kerst veel kleiner geworden. Vreemd maar waar.

Wat te doen als je toch graag een witte kerst wilt beleven? Het licht wat vaker uit laten staan? De computer wat vaker uit laten staan? Dat is natuurlijk nooit slecht, maar dan moet iedereen het doen, anders hebt u er niet veel aan. Misschien is het nog het beste idee om naar Zweden of Finland om vakantie te gaan met de kerstdagen. Maar wellicht is dat ook weer wat te veel moeite voor wat bevroren water..