De Kerstman is een veel voorkomend gezicht op kerstkaarten. Maar hoe komt de kerstman eigenlijk aan zijn uiterlijk? En wat heeft Coca Cola daar mee te maken gehad? En waarom zijn de Kerstman en Sinterklaas eigenlijk vrienden? Het is tijd om eens wat dieper in te gaan op de achtergrond van dit Kerstkaarten-icoon.

kerstman sinterHet verhaal begint al in de 19e eeuw. Een professor uit Nederland die in New York ging wonen schreef in 1822 een gedicht aan zijn kinderen. Hij beschreef hierin de Kerstman als een “gezellige baas met een rode neus, rode wangen en een witte baard.” Zijn gedicht bleek zo succesvol, dat het een jaar daarna in een Amerikaans weekblad kwam te staan. Het duurde toen nog twintig jaar, voordat het gedicht werd herdrukt. Maar de Kerstman was geboren.

Het woord ‘Santa Claus’ komt natuurlijk van Sinterklaas. Het is dus ook niet geheel toevallig dat de professor uit Nederland kwam. De kerstman stamt dan ook af van onze Sinterklaas. In Nederland wil echter nog niet iedereen aan het idee wennen, dat naast Sinterklaas ook de Kerstman een rol speelt voor velen. De allereerste intocht van de Kerstman was daarom pas in 2006, in Noordwijk.

De Amerikanen veranderden wel veel aan het uiterlijk van de kerstman, die ook qua uiterlijk van Sinterklaas afstamt. De mijter en de kromstaf verdwenen al snel. De Kerstman heeft vroeger nog een lange tijd een mantel gedragen, maar die is er nu ook af. De Kerstman lijkt hierdoor wat minder elitair dan Sinterklaas en lijkt zo meer op die “gezellige oude man.”

stana clausMaar wie had gedacht dat Coca Cola ook nog iets toevoegde aan het uiterlijk van de kerstman? De rood-witte kleuren van de kerstman zijn de zelfde kleuren als die van de frisdrank. Dit kwam door een reclame uit 1931 van Coca Cola, met daarin de kerstman en kinderen die hem Coca Cola aanbieden (rechts). Dit is de eerste Coca Cola-reclame waarin de Kerstman voorkomt. Het duurde nog lang voordat we elke avond op de televisie ‘Holidays are coming, always Coca Cola’, konden horen.

Al met al is de Kerstman dus zowel een Nederlander als een Amerikaan. Uiteindelijk is hij verzonnen door een Nederlander en hebben de Amerikanen hem vormgegeven. Dan is het toch vreemd dat de eerste Kerstman-intocht in ons land pas in 2006 was? We wilden met zijn allen onze oudhollandse Sinterklaas-traditie niet in gevaar brengen. En dat terwijl de Kerstman oorspronkelijk ook een Nederlander is. Hebben we hier te maken met discriminatie tegenover Kerstmannen? Dat zal wel wat meevallen, aangezien de Kerstman nog steeds in populairiteit toeneemt. Wat zeker is, is dat hij elk jaar weer straalt op vele kerstkaarten!